Schwalbe Marathon Winter getest in de sneeuw

Schwalbe Marathon Winter getest in de sneeuw

Wintervakanties of zomervakanties. Het is telkens weer twijfelen welke van de twee het mooiste is. De fiets combineren met wintersport is tot nu toe nooit gelukt. Maar daar komt dit jaar verandering in. Bandenfabrikanten hebben oplossingen om een (race)fiets uit te rusten met spijkerbanden. Schwalbe's Marathon Winter is daar één van. De belofte om grip te bewaren op de meest gladde wegen. Dat testen we maar al te graag.

DSC_9884-2.jpg

Schwalbe Marathon Winter
De profilering van de band is ruwer om sneeuw en ijzel vlot weg te voeren. Tussen die ruwere profilering zitten 'spijkers'. Kleine metalen cilindertjes die in het rubber zijn ingewerkt. De binnenzijde van de band voelt zoals elke andere band en verschilt in wezen weinig van een andere band. Ook het monteren loopt helemaal identiek. 

Schwalbe’s Marathon Winter zijn banden die je grip bezorgen op de meest gladde wegen.

Bandendruk afstemmen op de ondergrond
Wanneer je de banden goed oppompt kan je er in feite ook op de gewone weg mee rijden. Er is een vreemd geraas te horen van de kleine metalen spijkers die het asfalt raken, maar verder is er weinig te merken. Zet je iets minder druk op je banden, heb je meer grip door het bredere contactvlak dat ontstaat.

Getest op gladheid
Ik ben gestart met een klim. Dat voelt iets veiliger aan. Zo voor de eerst keer in de sneeuw is toch iets speciaals. De eerste klim vanaf ons appartement is al enorm verraderlijk en stijl. De banden houden heel goed stand en verliezen op geen enkel moment grip. M’n achterwiel schiet niet door en ik bedwing zowaar een besneeuwde helling van om en bij de 12%. Dit is veelbelovend. Een gewone raceband heeft het al moeilijk met de natgeregende kasseien van de Koppenberg. En hier blijf ik stabiel standhouden op een besneeuwde ondergrond.

M’n achterwiel schiet niet door en ik bedwing zowaar een besneeuwde helling van om en bij de 12%. Dat is iets waar een gewone raceband al moeite mee heeft op een natgeregende Koppenberg.

Afdalen
Uiteraard ga je niet afdalen zoals je dat zou doen op warme asfalt met een zomers zonnetje. Het blijft opletten, maar ik heb ten alle tijde het gevoel dat de controle blijft zoals die zou moeten. Geruggesteund door de schijfremmen hou ik alles mooi in de hand. 

DSC_1551.jpg

Conclusie
Fietsen en wintersport gaan plots wel samen en er zit meer in. Het is prachtige om te rijden in het harde licht dat door het ondergesneeuwd landschap wordt teruggekaatst. Het gevoel vaste grond te voelen met de fiets op een besneeuwde weg is nieuw voor me en het smaakt naar meer.


Meer informatie over de banden kan je terugvinden op de website van Schwalbe


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc