Wahoo Elemnt Bolt

Een veelbelovende fietscomputer. Dat is de Wahoo Elemnt Bolt zeer zeker. Ik volgde het bedrijf al sinds de Wahoo RFLKT en de ‘gewone’ Elemnt. Maar het is nu dat ik overstag ben gegaan. Er ligt immers een compacte, aerodynamische variant op me te wachten in een compact doosje. Klaar om ontdekt te worden. 

Unboxing
De Wahoo Elemnt Bolt zit mooi verpakt in een magnetische doosje. Fijn om te openen. Snel en efficient. 

Simpel
Wat opvalt is het instructieboekje dat letterlijk 2 bladzijden telt. Het is echt doodeenvoudig om de Wahoo Elemnt Bolt te installeren. Je krijgt een glimlach om de lippen wanneer je hem verbindt met je telefoon. De QR code scannen en klaar. 

Telefoon als copiloot
Een totaal andere manier van werken dan andere gps-units is de rol van de telefoon. Het is je telefoon die eigelijk het denkwerk verricht en alle info draadloos doorspeelt naar de gps-unit. Logisch ook als je bedenkt dat je telefoon sneller en handiger is om zo’n zaken uit te voeren. Een geniale zet tegenover andere gps-units. 

Instellen
Eens de telefoon en de Elemnt Bolt gekoppeld zijn is het makkelijk om je data-schermen aan te passen en verbinding te maken met al je nodige sensoren. Die worden onmiddellijk herkend en zonder enige probleem is ook deze verbinding gemaakt. Dit kan zowel met sensoren die bluetooth als ANT+ ondersteunen. Het is werkelijk een plezier om met de app te werken. 

Geen touch
Het scherm heeft - in tegenstelling tot de concurrenten - geen touchscreen. Er zijn fysieke knoppen voorzien om te zoomen en doorheen de schermen te schuiven. Het vormt geen gemis. Want wees eerlijk, wie heeft nood aan een touchscherm dat toch niet naar behoren werkt en je laat overkoken van frustratie. Ik heb trouwens net een rit afgewerkt met handschoenen en hierin maakt de beperktheid van knoppen me helemaal gelukkig. 

Wahoo-ELEMNT-BOLT.jpg

Aerodynamisch
Wahoo legt zelf nogal de nadruk op het aerodynamische aspect. Ze werkten hierbij samen met een expert die zowel voor Team Sky als Bradley Wiggins heeft gewerkt. Wanneer je de houder en de Bolt bekijkt en ze in elkaar voelt klikken, vormen ze effectief een mooi geheel. Bijzonder plezierig voor het oog. Mooi meegenomen dat we hierdoor sneller doorheen de wind snijden. Volgens Wahoo zou de Elemnt Bolt over een tijdrit van 40km hierdoor een tijdswinst van 12,6 seconden realiseren als we een snelheid van 33 kilometer per uur zouden aanhouden. Omgerekend is dat 1,5 wattage winst tegenover de Garmin Edge 520. 

Navigatie 
Het makkelijke aan de Elemnt Bolt is dat je Strava routes naadloos integreren. Je maakt routes aan op Strava en automatisch verschijnen deze op je toestel. Als je naar een specifiek adres wil navigeren, neem je je telefoon en sync je in enkele seconden de te rijden route. Dat gaat echt heel vlot. Het navigeren kan gewoon vanaf een kaartje en ook de bovenliggende leds leiden de weg (mocht je toevallig op een ander scherm terecht zijn gekomen).

Strava live segments
Wanneer je op je pad favoriete segmenten treft (favoriete segmenten moet je een sterretje meegeven op Strava) dan krijg je een specifiek scherm waarop je de tijd kan aflezen die je voor of achterzit op de recordtijd. Heel motiverend. 200meter voor een segment wordt het segment aangekondigd.

Conclusie
Als je een toestel zoekt dat krachtig presteert in een kleine compacte aerodynamische behuizing. Dat tegelijk valt in te stellen met het grootste gemak. Als we je dan nog eens vertellen dat het batterijverbruik boven de verwachtingen presteert, begrijpen we waarom dit toestel snel aan populariteit wint. De prijs is in staat je de laatste twijfels te ontnemen. De Wahoo Elemnt Bolt is een droom. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc