Misfit Phase. De hybride smartwatch

Misfit Phase. De hybride smartwatch

Als fietser ben ik vaak bezig met statistieken en analyse van inspanningen. En vaak zijn die sensoren verbonden aan je inspanningen. Het is een aloude wielerwijsheid die over de lippen van Joop Zoetemelk rolde: "De Tour De France win je in bed." die me ertoe heeft bewogen om eens in de slaapstatistieken te duiken. Het is een horloge. Een hybride smartwatch dan nog wel.

Een hybride smartwatch.
Hybride? U leest het goed. Met hybride bedoelen ze bij Misfit een horloge zoals we die altijd hebben gekend met slimme bewegingssensoren in weggewerkt. Het is de combinatie van looks en intelligentie die me heeft geprikkeld. 

Goed slapen
Naast goed trainen en goed eten is slapen ook één van de hoofdbestanddelen van een goede sportprestatie. Ik was nooit echt actief bezig met m’n slaap en verwaarloos die weleens. Met de opkomst van de zogeheten wearables is het makkelijker om de zaken in kaart te brengen. Wearables hebben de neiging om nogal klunzig om te springen met esthetiek. Ik ben daarom vooral - uit esthetisch oogpunt - opzoek gegaan naar een oplossing die rond mijn pols zou passen. Het is de Misfit Phase geworden. 

Unboxing
Het doosje oog verfijnt en het horloge zit mooi verpakt. Je voelt wel al in de verpakking dat er naar Apple is gekeken. Heel veel witruimte en je hebt de indruk dat je een apple-apparaat hebt gekocht in de plaats van een horloge. Of toch zeker iets technologische makelij en dat klopt uiteraard voor een groot stuk. De instructies zijn helder en minimaal. Erg fijn om doorheen te gaan.

De app als hart van het systeem.
De app is - in tegenstelling tot wat je zou denken - het hart van de Misfit. Ik denk dat vele activity trackers - behalve de Apple watch - de fout maken om veel informatie te laten zien op een scherm dat eigenlijk veel te klein is. De Misfit is in 2 zaken geweldig goed: de mogelijkheid om de tijd af te lezen en de eigenschap om zich subtiel te gedragen. Toch meet hij m'n slaap erg goed en m'n activiteit (naast de fiets) voldoende. Alleen moet ik die informatie raadplegen via de app: waar er wel ruimte is om interactie en inzicht te krijgen in m'n statistieken. Ook hier blijft het design intuïtief en erg helder.

Geen Garmin of Fitbit. Maar dat hoeft ook niet. 
Het is duidelijk: dit is geen sporthorloge vergelijkbaar met Garmin, Tomtom,... ook geen Fitbit of stappenteller. Het is geen horloge om je sportiefste makkers mee te imponeren. Dat is ook nooit de bedoeling geweest. Het is een stijlvol horloge dat subtiel om je pols zit en iets extra kan. Verwacht dus geen fenomenale en specifieke statistieken zoals hartslag en verbrandde calorieën. Het horloge geeft inzicht in je slaappatroon en je bewegingspatroon naast de fiets en dat is voor mij het belangrijkste. Voor de activiteiten op de fiets heb ik m'n specifieke en accurate fietssensoren. Veel accurater dan om het even welke horloge me kan bieden.

DSC_9497.jpg

Slimme notificaties
Ook fijn zijn de slimme notificaties die je zelf kan instellen op je horloge. Je kan ingeven welke kleur een bepaald binnenkomend signaal mag krijgen. Een cirkeltje onderaan geeft dan een kleur weer die staat voor een bepaald signaal (telefoon is bv. groen). Je kan ook een contact koppelen aan je telefoon en die moet je dan een wijzerstand meegeven. Belt je vrouw je, gaan de wijzers in een bepaalde richting staan. Heel makkelijk en tegelijk geniaal. Je kan dezelfde procedure toepassen voor facebook-berichten, sms- en whatsapp-berichten.

Veelzijdig knoppenwerk
Er is aan de zijkant van het horloge nog een subtiele knop voorzien. Die kan je via de app verschillende functies meegeven:

  • Het nemen van een selfie (zie niet meteen het nut hiervan in)
  • Afstandsbediening voor je muziek (kan fijn zijn om dit te doen rondlopend door je woning)
  •  Presentatie van een powerpoint (lijkt me wat nerdy)
  • Starten van een specifieke activiteit (niet erg nuttig)
  • Connecteren met een smarthome-device indien gewenst. (moet ik nog eens bekijken)
  • Vinden van je telefoon (een godsgeschenk)

Conclusie
De misfit phase begrijpt dat smartwatches de smartphones moeilijk zullen vervangen en heeft ervoor gekozen om vooreerst een mooie horloge te zijn die niet elke dag moet worden opgeladen om hem te gebruiken. Vanaf die fijne basis heb je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in je slaap en beweging. En de mogelijkheid om je eigen slimme notificaties in te stellen. Als laatste heb je de mogelijkheid om je horloge zaken voor je te laten doen (muziek, presentatie, vinden van je telefoon,...) Het is geen Apple watch, garmin of fitbit. Als het op fitness tracker-mogelijkheden aankomt moet de Misfit Phase zeker de duimen leggen. Je krijgt er wel een portie stijl voor in de plaats en dat is in mijn geval iets belangrijker.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc