Muzikale begeleiding met Trekz Air van Aftershokz

Muzikale begeleiding met Trekz Air van Aftershokz

Graag ontdek ik naast nieuwe wegen met de fiest ook nieuwe nummers op de fiets. Het liefst met in-ears. Verstand op nul, geluid lekker hard. Niks boven een opzwepend nummer om je prestaties te verbeteren. Maar er is een nadeel: als je jezelf in een andere wereld waant ben je niet aanwezig in het nu.

Afwezig in het verkeer
Hoe meer je wordt meegezogen in een nummer, hoe meer je wordt weggezogen uit het verkeer. Je hoort niks behalve muziek en je hoort dus ook geen gevaren waarmee je rekening kan houden. Om dit te counteren heeft aftershokz headphones ontwikkeld met een andere technologie die ik tot hiertoe kende: bone conduction. 

Horen via het bot
Via trillingen op je hoofd stuwen deze headphones de geluidsgolven rechtstreeks naar je slaap om via die weg de trillingen door te geven naar je gehoorbeentjes. Wanneer je de Trekz Air van Aftershokz voor de eerste maal aanzet is het gevoel bijna magisch. Je moet het testen om het te geloven. Voor het eerst kan je werkelijk zeggen: "ik geloof m'n oren niet."

Dubbel gehoor
Het lijkt er dus op dat je nu twee geluidsstromen kan aanhoren. Enerzijds via de trillingen doorheen je slaap en anderzijds via de traditionele weg. Je oor is immers helemaal vrij om de omgevingsgeluiden op te nemen. En dat is heel wat. Je kan nu - opgezweept met de beste beats - toch veilig(er) doorheen het verkeer laveren. Een ervaring die ik tot hiertoe niet heb gekend. 

Naast de fiets
Ook naast de fiets heeft het z’n voordelen. In de wagen is dit echt geweldig. Je zet het toestel op en hoort het verkeer om je heen en kan rustig telefoneren via de bluetooth technologie. Je kan een oproep makkelijk beantwoorden met één druk op de knop.

Screenshot 2017-11-30 23.37.03.png

De geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is niet zoals bij in-ears over over-ear headphones. Je kan de stemdiepte van Barry White niet tot in je tenen voelen. Er ontbreekt zeker was bass en lage tonen. Wil je bijvoorbeeld in een vliegtuig gaan luisteren naar je favoriete muziek om zo weg te dromen, zijn dit niet de geschikte headphones. Het omgevingsgeluid is veel te aanwezig. Maar voor de begeleiding van een fietstocht is het perfect.

Conclusie
Fijne en veilige ervaring op de fiets. Een geweldig gebruiksgemak met geïntegreerde bluetooth functie om gesprekken te kunnen voeren. Het is wellicht niks voor de audiofiel die het perfecte geluid wil. Maar het is alles voor een sporter die zich op de openbare weg begeeft en toch bezig wil (en eigenlijk moet) zijn met z’n omgeving. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc