Polar Vantage M sporthorloge

Wij fietsers hebben iets met hartslagen, cadans, snelheid, krachtmeters,… kortom alle zaken die inzicht geven in onze prestaties. We hebben toeters en bellen van technisch vernuft om inzage te krijgen in onze prestaties. Al is het maar om onze verhalen van onderweg na te vertellen aan de bar.

Metingen op en naast de fiets
Producten die ons hierbij helpen, kunnen onmiddellijk op onze interesse rekenen. Des te meer als een product meerdere parameters tegelijk kan meten. De Polar Vantage M is zo’n product. Naast de metingen tijdens een fietstocht - wat vele fietsers ongetwijfeld doen - gaat dit product verder. Het is een zogenoemde wearable en blijft rond je pols zitten, ook na het fietsen.

Unpacking
De verpakking is veelbelovend en oogt kwalitatief. Met enkele glanzende toetsen in spotvernis spreekt de verpakking erg aan. Bij het openen kijkt de horloge je aan, smekend om rond je pols gedragen te worden. Meteen de proef op de som nemen.

De magnetische oplader
Fijn zo’n oplader. De horloge op de lader leggen en hij kan onmiddellijk laden. De lader fungeert als connectie met je computer. Een ideaal moment dus om tijdens de eerste ‘lading’ de horloge te voorzien van de nodige software updates. Doe je dat niet, kan je nog steeds updates installeren via de applicatie op je smartphone.

Looks
Qua performance is het ontegensprekelijk een sporthorloge. Maar de sportieve looks zijn netjes en neutraal afgezwakt tot een subtiel en verfijnd geheel. De perforaties in het bandje laten vermoeden dat dit meer is dan zomaar een horloge. De mooie ronde wijzerplaat, metalen kast en subtiele knoppen spreken me erg aan.

DSC_4889-3.jpg

No nonsense
In gebruik is dit een makkelijk horloge. Je hebt enkel de knoppen die je doorheen het horloge navigeren en alle functies spreken voor zich. Het is ook erg makkelijk om een activiteit te starten en te stoppen en ik heb het gevoel dat alles heel goed beredeneerd is. De leesbaarheid is prima. Zelfs tijdens het sporten heb je vlot inkijk op al je gegevens.

IMG_20181224_151617.jpg

Geen smartwatch
Het is duidelijk dat de Polar Vantage M een sporthorloge is en geen smartwatch. En dat is iets waar wat van te zeggen valt. Enerzijds is de beperktheid een zegen in gebruiksgemak, toch mocht er een diepere samenwerking zijn met m’n smartphone.

Batterij
Nog een belangrijk element: de batterij. Die is goed. Je kan enkele dagen overbruggen met een continue meting van de hartslag. Wat mooi is. Met enkele lange ritten (en dus ook de GPS-functie aan) moet ik het horloge elke week opladen. Het opladen gaat vliegensvlug. Binnen een dik halfuur tot een uur is de Polar Vantage M helemaal opgeladen.

Slaap als onderdeel van de recuperatie
Belangrijk is de meeting van slaap als onderdeel van de recuperatie. Veelal hebben we wel inzicht op de snelheid, cadans, vermogen en hartslag op de fiets. Maar wat gebeurd er daarna? Hoe herstelt ons lichaam? Dat gebeurt nog iets te weinig. Daarom is die meeting heel interessant en motiverend. Je kan je gewenste slaap instellen. Vaker dan vroeger, ga ik vroeger slapen om de gewenste slaap te behalen.

De hartslagband kan de vuilbak in
De klassieke hartslagband is accuraat en goed, maar het comfort en gebruiksgemak van een polsband en horloge ineen is ongelofelijk. Je gaat ook consequenter elke rit gaan ’tracken’. Nu doe registreer ik korte ritten naar het werk met in snelle druk op de knop. Terwijl je vroeger de hartslagband aandeed voor ritten die er toe doen. Lees: waar je je fietskleren voor aantrekt. Je horloge heb je gewoon altijd om. En de accuraatheid beloofd met de eigen ontwikkelde Polar Precision Prime™ technologie niet onder te doen voor de klassieke hartslagband.

IMG_20181224_151601.jpg

Flow app
Het horloge moet je zien als de registrator van je gegevens. De flow app is de locatie om inzicht te krijgen in je volledige cijfers. In beperktere mate op de smartphone. In vol ornaat via de applicatie in een webbrowser. Het is een platform dat je toeslaat om veel dieper te duiken. Je krijgt er toegang tot tools voor planning, analyses en trainingen. Je kan ook je coach - als je hiermee werkt - vlot toegang verschaffen tot jouw data.

Verdere ontdekkingstocht
Het lijkt alsof ik nog een pak moet leren over alle functionaliteiten. Maar het ziet er allemaal heel veelbelovend uit. Zaken en termen zoals cardio load waren voor mij nog nobele onbekenden. Wanneer ik m’n trainingen koppel aan deze gegevens, krijg ik inzicht in hoe zwaar ik m’n lichaam aan het trainen ben en wanneer ik terug moet beginnen afbouwen. Allemaal onderbouwd met de algoritmes en inzichten die Polar al jarenlang heeft opgebouwd.


Conclusie
Ben je iemand die graag inzicht heeft in z’n sportprestaties, dan is deze horloge helemaal jouw ding. Niet alleen op de fiets krijg je accurate meting van je lichamelijke parameters. Ook ernaast. Het is een multisport-horloge dat met de Polar Flow app een veel completer beeld geeft op je algemene conditie. Het is een wearable die verslavend werkt en je bewuster en sneller laat sporten. Het is een wearable die je niet meer loslaat en 24/7 aan je zijde staat. Een koppeling met Strava - wat als fietser een must is - krijg je er gratis bij.

DSC_4541-2.jpg

Alle informatie over de Polar Vantage M kan je terugvinden op de website van Polar. Meer informatie over Polar Flow kan je terugvinden via deze link.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc