Dimitri Desender

Tacx Neo Smart

Dimitri Desender
Tacx Neo Smart

De Tacx Neo smart is het vlaggenschip van Tacx en is één van de beste, zo niet de beste smart trainer op de markt. De ideale metgezel om tijdens winterdagen of regendagen je ritten af te werken. Of om interactieve workouts te plannen om je vormpeil te behouden.

Toegegeven, ik ben nooit echt een 'rollenman' geweest. Rollen had ik al. Klassieke om m’n fiets op vast te klikken met de achteras. Maar slim zijn die rollen nooit geweest. En slim zullen ze ook nooit worden. Het is meer een opgave dan een zegen om te gaan trainen op de klassieke rollen. Een halfuur later slaat de verveling al toe. Ze zijn daarnaast nog eens geweldig luid. Kortom, de rollen staan stof te vergaren in de garage.

Digitale opkomst
Met de afname van de interesse in m'n huidige rollen is de interesse aangewakkerd om aan de slag te gaan met een smart trainer. Slim, verbonden met een app en met de digitale wereld. Vooruit dan maar.

Unboxing
De doos oogt mooi en zuiver. De afbeeldingen verraden al een heleboel, maar de loodzware neo in de handen kunnen nemen vergt enige inspanning. Dit zijn niet zomaar rollen, de looks zijn radicaal anders dan de producten die voorheen zijn ontwikkeld. Tacx heeft een enorme sprong gemaakt op design gebied. Zowel in product als in verpakkingen. Alles voelt erg doordacht en solide aan.

Montage
Eenvoud troef. Uitpakken en inpluggen. Het bijbehorende boekje geeft mee welke adapter je moet installeren voor jouw specifieke cassette. Let wel dat je een cassettesleutel en kettingzweep bij de hand hebt. Die zul je namelijk nodig hebben voor de montage van jouw cassette. Ohja. Voorzie een extra cassette. Je wil niet altijd je cassette van je achterwiel halen en op de trainer installeren en visa versa. 

Download de app
Download ook de Tacx Utility app. Die zorgt ervoor dat je altijd de laatste firmware update geïnstalleerd hebt staan op je trainer. Er staat al meteen een update voor me te wachten en die wordt moeiteloos geïnstalleerd via de de app. Heel het gevoel (zowel app als de trainer) komt verfijnd en uitmuntend over. Het high-end gevoel, het design is heel helder en hedendaags. 

Connectie met Zwift (en andere platformen)
Ook die connectie wordt moeiteloos gelegd. Zwift herkent de trainer meteen en we kunnen aan de slag. In de verpakking van de trainer zit een bon voor de een eventuele ANT+ usb antenne. Die zit niet standaard in de verpakking. Een beetje zonde wanneer je zoveel geld uitgeeft voor een trainer. Maar we zijn vergevingsgezind. Verder geloof ik sterk in een exponentieel betere ervaring binnen 5 à 10 jaar. De interface zal er sterk op verbeteren. Wie weet waar Zwift binnen enkele jaren staat? 

DSC_8713.jpg

Rijervaring
In theorie blijft dit ongewijzigd met 'gewone' rollen, maar de praktijk leert ons wel wat anders. Je voelt hellingen en je kan in het wiel kruipen bij anderen. Dit geeft een veel realistischer beeld. Je voelt zelfs kasseistroken (al moeten we toegeven dat een echte kasseistrook nog wel iets meer inspanningen vergt) maar je krijgt toch een betere fietservaring.

Geluid
Het blijft frappant hoe stil de Tacx Neo is. In vergelijking met m'n klassieke rollen is het een verbluffende vooruitgang. Je zou de Tacx Neo zomaar in je leefruimte kunnen installeren terwijl je partner rustig naar TV kijkt of wat zit te werken. Je hoort in feite enkel je ketting over de casette rollen, dat is het. 


Conclusie
Ben je geen wielrenner die in de regen rijdt? Wil je de conditie tijdens de wintermaanden op peil houden? Twijfel niet. Dit is één van de beste smart trainers op de markt. Esthetisch en auditief verantwoord om van garage naar huiskamer te verhuizen zonder de 'problemen' van klassieke rollen. De Tacx Neo zorgt voor een brug met het internet en zorgt voor aanknoping met de toekomst. Hij werkt verslavend en zal je een beter renner maken. De kostprijs is de enige helling die je moet nemen. 


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc