Mavic Cosmic Pro Schoenen

Goed schoeisel op de fiets is belangrijk. Na jarenlang met Rapha’s grandtour shoe's te hebben gereden was het tijd voor een switch. Verandering van spijs doet eten. Het werd Mavic.  

Historiek
Mavic is al jaar en dag een merk dat een baken is in de fietswereld. Vooral gekend als ontwikkelaar van wielen en officiële sponsor van de Tour de France is het onmogelijk om Mavic te missen eens je gebeten bent door de fiets. 

Esthetiek
Vooreerst selecteer ik graag al m’n fiets gerelateerde materiaal vanuit esthetisch oogpunt. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar eenvoud en fijne grafiek spelen altijd op m’n gevoel. De schoen moet er dus goed uitzien. M’n oog viel op de Mavic Cosmic Pro schoenen. 

Verpakking en gevoel
De schoenen worden geleverd in een strakke zwarte doos met franjes van opzwepende geel, het kenmerk van Mavic. Allemaal perfect en zoals verwacht. De eerste aanblik op de schoenen is wonderbaarlijk. Het zijn pareltjes. 

Fit en functionaliteit.
Het is in eerste instantie niet erg makkelijk om in de schoenen te gaan. Anders dan m’n vorige schoenen zit alles veel strakker. Maar eens aan is het gevoel perfect. De schoen omsluit perfect de voet en kan mooi worden aangetrokken met de ‘Mavic Ergo Dails’. Een technische benaming voor de cirkeltjes die de veters aansnoeren. Dat werkt verdomd aangenaam en je kan perfect de omsluiting van de voet kiezen. 

De eerste rit
Met nieuw schoeisel gaat een eerste rit altijd vlot. Maar ik het het gevoel dat ik voor het eerst ‘snellere' schoenen aanheb. De overdracht op de pedalen lijkt vlotter te gaan en de betere en strakkere vorm rondom m’n voet lijkt dit gevoel enkel maar te versterken. 

Technisch
Mavic claimt dat die energie overdracht perfect in balans zit met het comfort. De Cosmic ultimate schoen is een schoen die licht, stijf en comfortabel is om zelfs de langste ritten aangenaam te houden voor je voeten. Het Ergo Dail systeem zorgt ervoor dat je tot op de millimeter de schoen kan aansnoeren voor de perfecte omsluiting van je voet. De verluchtingsgaatjes zijn met de laser aangebracht voor een mooie ventilatie, terwijl de zool enorm stijf is en de perfecte onderbouw is voor de krachtoverbrenging naar de pedalen. 

Conclusie. 
Mavic kennen we vooral als sponsor van de Tour De France en van z’n uitmuntende wielsets. Sinds kort weten we dat ook de schoenen van excellent allooi zijn. Deze schoen is licht, comfortabel en omsluit perfect de voet. Tegelijk zorgt stijve zool voor een moeiteloze energieoverdracht op de pedalen. Ze zien er nog eens fantastisch uit ook. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc