Matryx schoeninnovatie van Mavic

Tijdens het eerste deel van onze perstrip krijgen we inzicht in schoeninnovatie van Mavic. Een partnerschip tussen Chamatex ligt aan de basis van een prachtig huwelijk die een nieuw tijdperk in innovatie opent.

Parameters van een schoen

Belangrijk om weten is dat een raceschoen best zo ligt mogelijk is. Tegelijk moet de zool erg stijf zijn om de kracht mooi op de pedalen over te brengen. Het liefst is hij ook ademend en stevig. Het is de kunst om die verschillende parameters samen te brengen in een stof. Wij krijgen inzicht in deze stof en de productie ervan.

Zoektocht naar nieuw materiaal

Met die uitdaging gingen Chamanex en Mavic aan de slag op zoek naar een nieuw materiaal. Bekijk het als een nieuwe technologie die lichtheid, gebruiksgemak, soliditeit en comfort mogelijk maakt. Waar voorheen verlijming, stiksel en andere ingrepen nodig waren om een schoen vorm te geven. Is dit in één klap opgelost met dit innovatieve materiaal. Het materiaal is gepatenteerd en kreeg de naam Matryx.

De basis van de nieuwe schoenen van Mavic: Matryx

De basis van de nieuwe schoenen van Mavic: Matryx

De all-road schoen

De allroad schoen is de pionier. Het is de eerste schoen van Mavic die gebruik maakt van deze nieuwe stof. Je kan duidelijk de textuur zien op de zijwanden van de schoen. Het mooie aan de stof is dat de inhoud van stof kan bepaald worden. Draad per draad. Zo zijn bepaalde vezels voorzien van reflectieve folie en andere van kevlar. De ene zorgt voor veiligheid, kevlar staat dan weer in voor de stevigheid.

Stof als drager van de schoen

Net omdat de stof vele eigenschappen in zich draagt zal het meer en meer de volledige drager worden van de schoen. In die visie is Mavic al even bezig met de ontwikkeling van z’n volgende generatie raceschoenen. En wij konden het nieuw prototype vastnemen en bekijken. Tegelijk konden we teruggrijpen naar de vorige modellen om ze te vergelijken.

Nieuw prototype Mavic Cosmic Ultimate

Het uitzicht is één en al Matryx. Je ziet nog enkele zones van extra bescherming. Maar resultaat van de nieuwe Mavic Cosmic Ultimate is verbluffend. Een mooie eenheid. Finesse en eenvoud. Als dit de nieuwe visie van de raceschoenen van Mavic is, dan zijn we nu al verkocht.


Het finale prototype van de nieuwe Mavic Cosmic Ultimate schoen. Beschikbaar vanaf 2020

Het finale prototype van de nieuwe Mavic Cosmic Ultimate schoen. Beschikbaar vanaf 2020


Conclusie

Het is mooi om te zien hoe Mavic z’n toeleveranciers ziet als partner. Matryx is hierbij een mooi resultaat van. Dit resultaat zal nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten genereren voor een nieuwe resem producten van Mavic.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc