In de wolken

De wolken - hoe kon het ook anders - zijn de hemel uitgedreven wanneer ik Joris ontmoet op een zonovergoten terras in het centrum van Antwerpen. Joris is de bezieler van Wolk, man met een visie, passie en oog voor esthetiek. Een perfecte combo. Zo blijkt.

Hoe het begon.
Joris heeft z’n strepen verdient door bij een aantal grote internationale merken mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van rugzakken tot outdoor kleding. Vaak technisch van aard. Merken met oog voor performance. Iets minder oog voor esthetiek en soberheid. Het is die combinatie van soberheid & performance die aan de basis ligt van Wolk. De zoektocht naar kleding die beide krachten bundelt. 

Je kan met technische stoffen ook heel zuivere ontwerpen maken. Het wordt alleen bijna nooit gedaan.
— Joris

Kennis en knowhow
De vakkennis rond stoffen, materialen en garen zit ingebakken in Wolk. Het is door de materiaalkennis van outdoormerken mee te nemen en een collectie op te bouwen die rust uitstraalt, waar Wolk echt het verschil maakt. Merinowol dat is gebruikt in hemden of voor gewone T-shirt vind je nauwelijks. Toch geloven zij bij Wolk in het materiaal. En wij geloven met ze mee. We kennen het materiaal en weten dat het perfect is voor de fiets. 

Pasvorm
Het is bij een Italiaanse leverancier uit Biella - het epicentrum van de wol-wereld - met jarenlange ervaring die voldoende kwaliteit voor de dag kon leggen om de productie op te starten. Het resultaat is verbluffend en verfijnd. De kledingstukken glijden over je schouders en zitten als gegoten. De pasvorm is geweldig. Dit voelt lekker. Het zijn in wezen heel neutrale stukken, maar met de topeigenschappen van performance kledingstukken. De goesting om het eens uit te testen op de fiets komt naar voor.

Merino-wol neemt geen geuren op en zit meteen in de plooi.
— Joris

Merino
Alle materialen zijn natuurlijk en duurzaam. Merino-wol bezit fenomenale eigenschappen: Het neemt geen geutjes op. Je hoeft niet te strijken. Gewoon buiten hangen en ’s ochtends heb je een perfect fris shirt. Merino reguleert perfect je lichaamstemperatuur. Goed in de winter maar ook in de zomer. Klinkt allemaal heel mooi en dat is het ook. Merino schenkt een geweldig comfort. Er zijn ook linnen hemden in de collectie die we soortgelijke eigenschappen kunnen toedichten. Mooi.

Unpacking
De verpakking is duurzaam en sober. Een stickertje “good choice” ontlokt een glimlach bij me. Het lijkt er inderdaad op dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Een mooie postkaart wenst ons proficiat met onze aankoop. De foto op de postkaart ontstaat vanuit samenwerkingen met fotografen. Een fijne gedachte. 

Conclusie
Goedkoop is het niet. De keten wordt bewust heel kort gehouden om de prijs niet nodeloos op te voeren. Maar als je het verhaal helemaal kent, krijg je er veel voor in de plaats. Er zijn weinig merken die elegantie en stijl verweven met performance stoffen. Tegelijk is Wolk toegankelijk en willen ze in de toekomst samen met hun klanten de collecties verder uitdiepen. Op en naast de fiets is dit geweldig om dragen en het comfort is hoog. Perfect voor de commuter die zonder geurtjes de dag wil doorkomen. Wij zijn in de wolken met onze kledij. En dat ligt niet alleen aan de collectie: Ook de bedrijfsvoering is duurzaam, onderbouwd en doordacht. Daar houden we van. 


Bekijk de volledige collectie op de website van Wolk en check hun instagram-pagina voor de laatste updates.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc