Groot Vlaams Wielerwoordenboek

Wat gebeurd er als je Michel Wuyts - woordkunstenaar en wielercommentator - samen brengt met Ann De Craemer - taalcolumniste met een passie voor koers - om aan een boek te werken? Het resultaat laat zich raden: Een boek over de koers. De taal van de koers. Het Groot Vlaams Wielerwoordenboek is geboren.

Een wielerwoordenboek

Hebben we dat wel nodig in Vlaanderen. Nog een boek over wielrennerij? Is daar niet alles al over geschreven. Ann en Michel dachten van niet en kozen de dapperste weg. Het is de passie voor koers die hen samenbracht en de taal die hen uitdaagde. Ze zijn niet ook niet de eersten die het hebben geprobeerd: Het doorgronden van het wielerjargon dat radio- en tv commentatoren op ons afvuren in het heetst van de strijd.

Term gekoppeld aan een moment

De proza en het jargon zijn herkenbaar voor de wielerliefhebber. Maar Ann en Michel gaan dieper. De termen worden nadrukkelijk gefileerd. Zoekend naar oorsprong en de ware betekenis van de wielertermen. Tegelijk worden ze gekoppeld aan een moment uit de buik van het peloton om de wielerterm nog scherper te verhelderen. Woorden als dokkeren, gabarit, kuitenbijter, verdapperen, … passeren allemaal de revue.

DSC_3766-2.jpg

Conclusie

De woorden nemen je mee op een reis doorheen momenten. Fileert wielertermen tot je een glimlach op de mondhoeken krijgt. Je proeft de koers bij elke lettergreep. Heerlijk. Wedden dat u het Groot Vlaams Wielerwoordenboek straks naast de banaan in de achterzak van uw wielertrui stopt?

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc